Tina Turner

26. října 2008 v 16:57 |  Zpěváci a zpěvačky

Tina Turner



Datum narození: 26. 11. 1939

Místo narození: Nutbush, Tennessee, USA

Znamení: Střelec

Slavná americká zpěvačka, původem ze st. Tennessee, nar. v r. 1938 pod jménem Anna Mae Bullock. Významný byl mimo jiné i její vliv na řadu rockových interpretek.

Začínala v R&B klubech v St. Louis, kam odešla se svojí sestrou. Tam se přidává ke kapele Rhythm Of King, v níž hrál i Ike Turner. V r. 1958 se stávají manželi a zpěvačka přijímá jméno Tina Turner. První společné nahrávky pod hlavičkou Ike & Tina Turner vznikají v r. 1960, první vlastní snímek nazpívala až v r. 1966. Byla to píseň River Deep, Mountain High a stala se anglickým hitem.

V r. 1974 se objevila ve filmové verzi opery Tommy. O rok později ji vychází první sólové album a v r. 1976 se s Ikem rozvádí. Dostává se dokonce do finačních problémů. Počátek jejího comebacku se rodí v r. 1980, kdy začíná spolupracovat s producentem Rogerem Davisem. Koncertuje nejprve s menší barovou kapelou a v r. 1983 se konečně prosazuje hitem Let´s Stay Together.

(V té době spolupracuje se členy sk. Heaven 17.) Zásadním zlomem je rok 1984, kdy vychází velice úspěšné album "Private Dancer", provázené hity What´s Love Got To Do With It? (1984, 1. v amer. žebříčku, 3 ceny Grammy) a Better Good To Me (1984, cena Grammy). Začala spolupracovat i s řadou rockových hvězd, m.j. Markem Knopflerem.

V r. 1985 má premiéru film Mad Max: Beyond Thunderdome, v němž se úspěsně zhostila i herecké role. Následují další hity, např. Typical Male (1986). Velmi úspěšné je i album "Break Every Rule" a "Foreign Affair", které znamená i první příčku v angl. hitparádě. V r. 1993 se objevuje zfilmovaná autobiografie, z níž se některé písně objevují i na albu "What´s Love Got To Do With It". Zpěvačka je koncertně aktivní i v 2. pol. 90. let.

Album
1998- Soul Kiss
1997- Rough
1995- Goldeneye

Filmografie
Jako herečka

2003 -Kořist rokenrolu (Prey for Rock & Roll) role: sama sebe
1993 -Poslední akční hrdina (Last Action Hero) role: The Mayor
1993 -Tina Turner (What's Love Got to Do with It) role: sama sebe
1985 -Šílený Max 3: Chrám zkázy (Mad Max Beyond Thunderdome) role: Aunty Entity
1971 -Taking Off (Taking Off) role: sama sebe
1970 -Gimme Shelter (Gimme Shelter) role: sama sebe

Jako scénáristka

1993 -Tina Turner (What's Love Got to Do with It)

Videoklipy:

Simply the best



What's Love Got To Do With It



We Don't Need Another Hero



GoldenEye - Bondovka



Fotky:










Tina Turner










 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Eliz93 Eliz93 | Web | 13. listopadu 2008 v 20:36 | Reagovat

Ahooj terisku,chelej se na mym blogu je basnicka soutez jestli chces zapoj se..dik..

2 tere tere | Web | 8. prosince 2008 v 15:32 | Reagovat

kuku

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama