Whitney Houston

10. února 2008 v 19:26 |  Zpěváci a zpěvačky
Whitney Houston

Zpěvačka

Datum narození: 09.08.1963
Místo narození: East Orange, New Jersey, USA
Znamení: Lev

Životopis:
Je dcerou gospelové zpěvačky Cissy Houstonové, někdejší členky soulové skupiny Sweet Inspirations (zpívala doprovodné vokály Elvisovi Presleymu a Arethe Franklinové) a sestřenicí známé zpěvačky Dionne Warwickové. Od útlého dětství zpívala v kostele a v jedenácti letech se uplatnila v gospelovém souboru The New Hope Baptist Junior Choir.

První profesionální zkušenosti získala, když natáčela sborové party skupině Neville Brothers a zpěvačce Chaka Khan. Jako modelka se objevovala na stránkách časopisů Glamor či Seventeen. V 80. letech se prosadila jako interpretka populárních písní, jejíž doménou jsou hlavně táhlé balady se soulovým přídechem. 1983 uzavřela smlouvu s gramofirmou Arista Records a o dva roky později debutovala eponymním albem Whitney Houston, na němž byla zahrnuta také singlová balada Saving All My Love for You, která jí vynesla první cenu Grammy 1985.

Za svou pěveckou činnost zatím získala mj. pět cen Grammy, dvě ceny Emmy a jedenadvacet Amerických hudebních cen. Film. kariéru zahájila tato umělkyně černé pleti rolí velmi úspěšné zpěvačky Rachel Marronové, o jejíž bezpečnost se stará zkušený bodyguard (Kevin Costner), v melodramatickém thrilleru Osobní strážce (r. M. Jackson).

Větší herecký prostor dostala v milostném snímku podle románu Terry McMillanové Až si vydechnu (r. F. Whitaker), kde ztělesnila třiatřicetiletou osaměle žijící Savannah Jacksonovou, která se snaží nalézt přijatelného životního partnera. Další herecké možnosti odhalila v úloze Julie Biggsové, manželky unaveného černošského kazatele (Courtney B. Vance), jemuž je seslán z nebe na výpomoc elegantní anděl (Denzel Washington), v romantické komedii Kazatelova žena (r. P. Marshallová). Od 1992 je jejím manželem rapový zpěvák Bobby Brown, s nímž má dceru Bobbi Kristine.
Filmografie:
2003
VH1 Divas Duets ...Performer
2002
VH1 Divas Las Vegas ...Performer
1999
VH1 Divas Live 2 ...Performer
1999
ABC 2000: The Millennium ...
1998
Warner Bros. 75th Anniversary: No Guts, No Glory ...
1997
Cinderella ...Fairy Godmother
1996
1995
Waiting to Exhale ...Savannah 'Vannah' Jackson
1992
Osobní strážce (The Bodyguard) ...Rachel 'Rach' Marron
Diskografie:
Album
2002 Try It On My Own
2002 Just Whitney: Album Snippet Sampler
2002 My Love
2002 Whatchu Lookin At
2000 Could I Have This Kiss Forever
2000 So Emotional
2000 Whitney: The Greatest Hits
1999 It's Not Right But It's Okay
1999 Heartbreak Hotel/It's...
1999 When You Believe
1999 Heartbreak Hotel
1998 Love Will Save The Day
1997 Step By Step
1996 I Believe In You And Me
1996 Why Does It Hurt So Bad
1996 Count On Me
1993 Run To You
1993 I'm Every Woman
1992 I Will Always Love You
1991 God Bless America/Star Spangled..
1991 All The Man I Need
1991 Miracle
1987 Whitney
0 I Learned From The Best
Singl
1995 Exhale
Kompilace
Osoní Strážce:
Fotografie:
Whitney Houston
Whitney Houston
Whitney Houston
Whitney Houston
Whitney Houston
Whitney Houston
Whitney Houston
Whitney Houston
Whitney Houston
Whitney Houston
Videoklipy:
I Will Always Love You
I Wanna Dance with Somebody
One of those days
One Moment In Time
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama