Tom Hanks

19. ledna 2008 v 12:12 |  Herci a Herečky
Tom Hanks
Herec
Datum narození: 09.07.1956
Místo narození: Concord, California, USA
Znamení: Rak
Životopis:
Tomovi rodiče se rozvedli, když mu bylo 5 let. Vetšinu svého dětství vyrůstal se svým otcem Amosem, kuchařem a staršími sourozenci (bratrem a sestrou). Rodina se velmi často stěhovala, ale nakonec se usadila v Oakland v Kalifornii, kde Tom začal navštěvovat střední školu. Při studiu hrál ve školní produkci. Po absolvování v roce 1974 začal navštěvovat vysokou školu v Hayward v Kalifornii, kde pokračoval v amatérské herecké činnosti. Jako herec se v roce 1977 zúčastnil letní sezóny festivalu Shakespearových her "Great Lakes Shakespeare Festival" v Lakewood ve státě Ohio. Následůjící tři roky přes léto, strávil hraním v různých Shakespearových hrách. V zimě pracoval v divadešlní společnosti v Sacramentu. V průběhu své práce se roku 1978 oženil s herečkou a producentkou Samanthou Lewes, se kterou má dvě děti Colin a Elizabeth, ale v roce 1987 se rozvedli.

Po třetí sezóně festivalu se roku 1980 přestěhoval do New Yorku, kde po mnoha kolech konkursů získal malou roli ve filmu "He Knows You're Alone" (1980). Zanedlouho poté se přesunul do Los Angeles, kde byl přijat do televizního sitcomu "Bosom Buddies" (1980-1982). Příležitostně si zahrál i v několika jiných televizních seriálech a další významější roli získal v televizním filmu "Mazes and Monsters" (1982).

Poprvé na sebe výrazněji upozornil v úspěšné komedii Žbluňk "Splash" (1984). Po tomto úspěchu pokračoval v hraní většinou nepříliš úspěšných komedií, než se objevil ve filmu Velký "Big" (1988), ve kterém předvedl nádherný výkon třináctiletého chlapce, který se dostal do těla 35 letého muže. Úznání získal nejen od kritiky, ale i diváků a získal první nominaci Akademie pro nejlepšího herce. Stejný rok se stihl podruhé oženit s Ritou Wilson, se kterou má dvě děti Chester a Truman. V komedii Ohňostroj marnosti "Bonfire of the Vanities" (1990) s Brucem Willisem a Melanie Griffith, byl jednou z největších bomb roku. Podobně jako komedie Velké vítězství "A League of Their Own" (1992), kde ženy hrají baseball si zahrála také Geena Davisová a Madonna.

V roce 1993 se Tom objevil ve dvou obrovských hitech Samotář v Seattlu "Sleepless in Seattle" (1993), romantická komedie s Meg Ryan a Philadelphia po boku Denzela Washingtona. Ve filmu Philadelphia si Tom zahrál právníka propuštěného z velmi dobrého místa protože má AIDS, tato jeho skvěle provedená role mu získala prvního Oskara pro nejlepšího herce. O rok později pokračoval ve svém úspěšném tažení filmem "Forrest Gump" (1994), kde si zahrál Forresta Gumpa muže s IQ 75, který byl snad vším a u všeho. Film se stal neobyčejně úspěšným nejen v prodejnosti vstupenek, ale získal Oscara pro nejlepší snímek a pro nejlepšího režiséra (Roberta Zemeckise). Tom si odnesl již druhou sošku Oskara pro nejlepšího herce a stal se tak absolutní celebritou Hollywoodu. Forrest Gump přinesl Tomovi také ceny Peoples Choice Award, Screen Actors Guild Award, Chicago Film Critics Award, National Association of Theater Owners Award a Hollywood Women's Press Club Award.

Svou pozici opravdové osobnosti si udržoval i v dalším úspěšném filmu "Apollo 13" (1995), film Rona Howada založeného na měsíční misi kosmické lodi Apollo 13 z roku 1970. Za tuto roli byl také jmenován mužem roku divadelním sdruženm Harvard's Hasty Pudding Theatricals. Podobně jako "Forrest Gump" si film vydělal přes 500 milionů dolarů. V kresleném filmu Toy Story - Příběh hraček "Toy Story", propůjčil svůj hlas šerifovi Woodymu.

Svůj filmový režijní a scénáristický debut uskutečnil ve filmu To je náš hit "That Thing You Do!", který měl jen mírné úspěchy (s vyjimkou titulní písně, která bodovala nejen v mnoha žebříčcích populární hudby, ale byla také nominována na Oscara). Přesto pokračoval v práci za kamerou na televizním miniseriálu "From Earth to the Moon", který produkoval, režíroval, napsal scénář a zahrál si v několika epizodách.

Dalším obrovským hitem byl film Stevena Spielberga Zachraňte vojína Ryana "Saving Private Ryan" (1998), který za obrovského jásotu kritiky získal 11 nominací na Oskara, samozřejmě i s nominací Toma na nejlepšího herce. Film jich nakonec získal 5 Oskarů.

Na konci roku 1998 si Tom zahrál v romantické komedii Láska přes internet "You've Got Mail", opět po boku Meg Ryan. Meg i tom jsou majitelé konkurenčních knihkupectví a prostřednictvím e-mailu si začnou nevědomky vyměňovat zamilované zprávy. Když pak dojde na lásku a na první setkání, zjišťují oba, že ten druhý je vlastně ten, se kterým se vídají a vzájemně urážejí téměř každý den při konkurenčním boji. Rok poté si opět propůjčil svůj hlas v kreslené pohádce Toy Story 2: Příběh hraček "Toy Story 2" a zahrál si v drama Zelená míle "The Green Mile" v roli hlavní dozorce ve věznici s celami smrti

V dobrodružném filmu Trosečník "Cast Away" (2000) hraje Chucka Nolanda, systémového inženýra společnosti FederalExpress, jehož osobní i profesní život řídí hodiny. Jeho rychle ubíhající kariéra ho, aniž by to zaznamenal, po havárii letadla zavede na izolovaný a osamělý ostrov. Za film byl opět nominován na Oscara pro nejlepšího herce. V roce 2001 se neobjevil v žádném celovečerním filmu, ale zůstal na očích v díky miniseriálu HBO Bratrstvo neohrožených "Band of Brothers", který produkoval a jehož jednu epizodu sám zrežíroval. V roce 2002 seriál získal Zlatý glóbus

Rok 2002 se pro něj odehrál ve znamení filmů Road to Perdition Sama Mendese a Chyť mě, když to dokážeš Stevena Spielberga. Se Spielbergem spolupracoval o dva roky později také na filmu Terminál, po němž následovala černá komedie bratří Coenových Lupiči paní domácí. V roce 2004 natočil také další film s Robertem Zemeckisem - Polární expres.

Roku 2006 ztvárnil postavu proslulého symbologa Roberta Landgona, který je jedné noci přivolán do Louvru k vraždě místního správce ve filmu Šifra mistra Leonarda (režie Ron Howard).

Roku 2007 se Tom chopil role Texaského kongrasmana Charlieho Wilsona ve snímku Charlie Wilson's War. Jeho partnerku bude hrát další Holywoodská celebrita Julia Roberts. Režie se ujal Mike Nichols (Na dotek) a film by měl mít světovou premiéru v prosinci 2007.
Ve zkratce:
první manželka: herečka a producentka Samantha Lewes (1978-1987), dvě děti Colin a Elizabeth

druhá manželka: herečka Rita Wilson (od 1988), dvě děti Chester a Truman

Odkazy:
Filmografie:
2006Šifra mistra Leonarda (Da Vinci Code, The) ...Dr. Robert Langdon
2004Geschichte des erotischen Films, Die ...
2004Polární expres (The Polar Express) ...Hero Boy/Father/Conductor/Hobo/Scrooge/Santa Claus
2004Terminál (Terminal, The) ...Viktor Navorski
2004Elvis Has Left the Building ...Mailbox Elvis
2004Lupiči paní domácí (The Ladykillers) ...Professor G.H. Dorr
2003Horatio's Drive: America's First Road Trip ...Horatio Nelson Jackson
2002Cesta do pekel (Road to Perdition) ...Michael Sullivan
2002Chyť mě, když to dokážeš (Catch Me If You Can) ...Carl Hanratty
2002Rutles 2: Can't Buy Me Lunch, The ...Interviewee
2001Bratrstvo Neohrožených (TV) (Band of Brothers) ...British officer
2000Trosečník (Cast Away) ...Chuck Noland
1999Zelená míle (The Green Mile) ...Paul Edgecomb
1999Toy Story 2: Příběh hraček (Toy Story 2) ...Woody
1998You've Got Mail ...Joe Fox
1998Saturday Night Live: The Best of Mike Myers ...Barry the roadie
1998Return with Honor ...Vypravěč
1998Zachraňte vojína Ryana (Saving Private Ryan) ...Kapitán John H. Miller
1996That Thing You Do! ...Mr. White
1995Toy Story: Příběh hraček (Toy Story) ...Woody
1995Apollo 13 (Apollo 13) ...Jim Lovell
1994Vault of Horror I ...
1994Forrest Gump (Forrest Gump) ...Forrest Gump
1993Philadelphia (Philadelphia) ...Andrew Beckett
1993Samotář v Seattlu (Sleepless in Seattle) ...Sam Baldwin
1992Radio Flyer ...Older Mike
1992Saturday Night Live: Presidential Bash ...Peter Jennings
1992League of Their Own, A ...Jimmy Dugan
1990Joe Versus the Volcano ...Joe Banks
1990Bonfire of the Vanities, The ...Sherman McCoy
1989Lidé z předměstí ('burbs, The) ...Ray Peterson
1988Velký (Big) ...Josh
1988Punchline ...Steven Gold
1986Every Time We Say Goodbye ...David Bradley
1986Dům za všechny peníze (Money Pit, The) ...Walter Fielding, Jr.
1986Vůbec nic společného (Nothing in Common) ...David Basner
1985Volunteers ...Lawrence Whatley Bourne III
1985Man with One Red Shoe, The ...Richard Harlan Drew
1984Žbluňk (Splash) ...Allen Bauer
1984Bachelor Party ...Rick Gassko
1982Mazes and Monsters ...Robbie Wheeling
1980He Knows You're Alone ...Elliot
Fotografie:
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Lenca Lenca | Web | 19. ledna 2008 v 12:38 | Reagovat

ahoj, je to hezčí, když to si to hodila do společnejch rubrik - přehlednější... dobrá změna ;)

2 Anet Anet | Web | 19. ledna 2008 v 21:51 | Reagovat

MÁŠ U MĚ DIPLOMEK:-)))

3 tess tess | Web | 31. srpna 2008 v 21:26 | Reagovat

tom je nej herec na světe

4 vzeffnu vzeffnu | E-mail | Web | 28. května 2009 v 12:57 | Reagovat

qCcrDz  <a href="http://aahjmlbheqob.com/">aahjmlbheqob</a>, [url=http://jmosspjxaxgu.com/]jmosspjxaxgu[/url], [link=http://wphowoyxrfwv.com/]wphowoyxrfwv[/link], http://ccujnujrygej.com/

5 summer evening dresses summer evening dresses | E-mail | Web | 14. ledna 2013 v 5:14 | Reagovat

very nice post, i actually love this web site, keep on it
http://www.askdresses.org

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama