James Brown

28. listopadu 2007 v 21:30 |  Zpěváci a zpěvačky
James Brown

Zpěvák

Datum narození: 03.05.1933
Místo narození: Macon, Georgia, USA
Znamení: Býk

Životopis:

Jeden z nejvýznamnějších černých hudebníků americké i světové pop music. Narodil se v r. 1928 v Augustě, st. Georgia. Kromě originálního pěveckého projevu byl i výborným kytaristou, bubeníkem a pianistou. V neposlední řadě byl také výborným tanečníkem a showmanem.

Vedle zpívaných skladeb natáčel v průběhu své kariéry i alba čistě instrumentální. Zásadním způsobem ovlivnil vývoj soulu a funku. Díky svému sociálnímu cítění se stal i duchovním vůdcem a idolem americké černošské populace.

V r. 1954 zakládá vokální gospelovou skupinu The Famous Flames (vystupuje s Brownem až do r. 1970). Jejich prvním úspěšným singlem je skladba Please, Please, Please (1956). Prvním velkým hitem je o 3 roky později Try Me. Velkého albového úspěchu se Brown dočkal v r. 1963 s deskou Live At The Apollo (1963). 60. léta jsou už ve znamení jeho velké popularity a pravidelně dosahuje na špičky R&B žebříčků.

Mezi největší hity tohoto období patří Prisoner Of Love (1963), Papa´s Got A Brand New Bag (1965 - oceněno Grammy), I Got You (I Feel Good) (1965), It´s A Man´s Man´s Man´s World (1966) a I Got A Feelin´ (1968). V r. 1971 přestupuje k vydavatelství Polydor a mění obsazení své skupiny The JB´s. I následující roky ale zůstává uznávanou a úspěšnou hvězdou. Výrazně se prosadil např. albem Bodyheat (1976).

V r. 1988 je odsouzen (ne poprvé), tentokrát na 6 let vězení. Z trestu si odpykal pouze část. V r. 1991 se vrací a natáčí album Universal James (1993). Brown vystupuje i v řadě filmů, m.j. T.A.M.I. Show (1964) a Blues Brothers (1980).

Před Vánocemi 2006 dostal zápal plic,kvůli němuž musel být převezen do nemocnice Emory Crawford Long Hospital kde později zemřel
.

Diskografie:
2004Soul on Top
2002The Godfather-The Very Best Of
1996Spank
1996Foundations of Funk: A Brand New Bag
1996Funk Power 1970: A Brand New Thang
1995James Brown's Funky Christmas
1995Living In America
1994Turn It Loose
1993Soul Pride: The Instrumentals (1960)
1992Universal James
1992Is Back
1992Love Power Peace
199120 All-Time Greatest Hits!
1991Love-OverDue
1991Messing With The Blues
1991Soul's Alive
1991Star Time
1989Soul Session Live
1989Duets
1988I'm Real
1988James Brown's Funky People, Pt.2
1988Motherlode
1988Same Beat (Part 1)
1988Santa's Got A Brand New Bag
1986In TheJungle Groove
1986James Brown's Funky People
1986Live In Concert
1986Gravity
1985Dead on the IIeavy Funk 74-76
1985The CD of JB: Sex Machine and Other Soul Classics
1984Doing It to Death - The JB Story 1970-73
1984The Federal Years, Part I
1984The Federal Years, Part 2
1984Ain't That a Groove - The JB Story 1966-69
1983Bring It On
1981Nonstop!
1981The Best of James Brown
1981Can Your Heart Stand It?
1981Live in New York
1980Hot on the One
1980People
1979Take a Look at Those Cakes
1979The Original Disco Man
1978Jam 1980's
1977Mutha's Nature
1976Bodyheat
1976Get Up Offa That Thing
1976Hot
1975Everybody's Doin' the Hustle and Dead on the Double Bump
1975Reality
1975Sex Machine Today
1974Hell
1974The Payback
1973Black Caesar
1973Slaughter's Big Rip-off
1973Soul Classics, Volume 2
1972There It Is
1972Get on the Good Foot
1972Soul Classics
1971Hot Pants
1971Revolution of the Mind
1971Sho Is Funky Down Here
1971Super Bad
1970Hey America
1970It's a New Day - Let a Man Come In
1970Sex Machine
1970Soul on Top
1970Ain't It Funky
1969Say It Loud, I'm Black and I'm Proud
1969The Popcorn
1969Gettin' Down To It
1969It's A Mother
1968Thinking About Little Willie John and a Few Nice Things
1968I Can't Stand Myself (When You Touch Me)
1968I Got the Feelin'
1968JB Plays Nothing But Soul
1968JB Presents His Show of Tomorrow
1968Live at the Apollo (1968)
1967Cold Sweat
1967JB Plays the Real Thing
1967Live at the Garden
1967Raw Soul
1967The James Brown Show
1966Handful of Soul
1966It's a Man's Man's Man's World
1966JB Plays New Breed (The Boo- Ga-Loo)
1965Papa's Got a Brand New Bag
1964Grits and Soul
1964Out of Sight
1964Pure Dynamite: Live at the Royal
1964Showtime
1963Live at the Apollo
1963Prisoner of Love
1962JB and His Famous Flames Tour The U.S.A.
1962Shout and Shimmy
1961James Brown Presents His Band Night Train
1961The Amazing James Brown
1960Think
1959Try Me
1959Please Please Please
Fotografie:


Videoklipy:

I Feel Good

Good Foot
Mans World
Means World 1991
Sex Machine 1976
Sex Machine
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Terýýýsek Terýýýsek | E-mail | Web | 29. listopadu 2007 v 13:41 | Reagovat

Máš u mě diplomek tak si ho vyzvedni :o)!!!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama