Andie MacDowell

6. července 2007 v 21:13 |  Herci a Herečky
Andie MacDowell
Herečka
Datum narození: 21.04.1958
Místo narození:Gaffney, South Carolina, USA
Znamení:Býk
Životopis:
Rosalie Anderson MacDowell vyrůstala jako nejmladší ze čtyř dcer. Když jí bylo šest let její rodiče se rozvedli a matka propadla alkoholismu. Na střední škole byla členkou divadelního souboru. Ve dvaceti letech opustila vysokoškolské studium a přesunula se do New Yorku, kde začala pracovat jako modelka pro agenturu Elite Model.

V roce 1982 Andie zažívá velkou ránu, když její máma ve věku 53 let umírá na infarkt. Přes tuto velkou ránu se jí podařilo postavit se na vlastní nohy a o dva roky později se seznámila s módním návrhářem Paulem Qualleyem, kterého si v roce 1986 vzala za muže. Svůj herecký debut uskutečnila v dobrodružném filmu Příběh Tarzana, Pána opic "Greystoke: The Legend of Tarzan, Lord of the Apes" (1984), kde si zahrála Jane Porterovou.

Výrazněji zazářila, až v dramatu Sex, lži a video "Sex, Lies, and Videotape" (1989). Film se stal velmi úspěšným a z Andie se stala nová mezinárodní hvězda. V dalších filmech svůj herecký talent jen potvrzuje. Jedním z nich byla romantická komedie Zelená karta "Green Card" (1990), kde jí byl partnerem George Faure (Gérard Depardieu), jenž potřebuje zelenou kartu (povolení k práci a pobytu). Bronte (Andie) jako newyorská vegetariánka touží po obrovském střešním bytě se skleníkem. Řešení je prosté - Georgovi by k dosažení cíle stačila domorodá manželka, Bronte jakýkoliv manžel - majitel domu totiž pronajme byt jen manželskému páru. Přestože manželství uzavřou jen účelově, nakonec se do sebe zamilují.

S další hereckou hvězdou, tentokráte s Brucem Willisem si zahrála v akčním filmu "Hudson Hawk" (1991). Další významné úspěchy přichází v komediích Na Hromnice o den více "Groundhog Day" a Čtyři svatby a jeden pohřeb "Four Weddings and a Funeral" s Hughem Grantem.

Ve westernu Pistolnice "Bad Girls" (1994) si zahraje Eillen, krasavici z New Orleansu a expertku v jízdě na koni. O rok později si zahrála hlavní roli v dramatu Hrdinové mého dětství "Unstrung Heroes" a následně jako filmová manželka herce Michaela Keatona v bláznivé komedii Jako vejce vejci "Multiplicity" (1995). Andie si také vyzkoušela nejen roli herečky, ale také roli hlavní producentky v romantické komedii Cesta ke štěstí "Just the Ticket" (1999), kde jí byl filmovým partnerem Andy Garcia.

Stejný rok si ještě zahrála se Sharon Stoneovou v komedii Múza "The Muse". Jednu z mála dramatických rolí ztvárnila ve filmu Harrisonovy květy "Harrison's Flowers", kde zachraňuje svého manžela z pekla jugoslávské války. Jednu z posledních rolí Kate, úspěšnou, svobodnou čtyřicítku a ředitelku školy, ztvárnila v další romantické komedii Druhá míza "Crush" (2001).

Mimo herectví i nadále pokračuje v modelingu, především je známá svou prací pro značku ĽOréal. Andie žije na farmě v Montaně, kde vychovává svého syna Jistina (1986) a dvě dcery Rainey (1989) a Sarah Margaret (1995).
Filmografie:
2005Last Sign, The ...Kathy Macfarlane
2005Beauty Shop ...Terri
2005Tara Road ...Marilyn
2005Riding the Bus with My Sister ...Rachel Simon
2002Ginostra ...Jessie
2001Reaching Normal ...Lisa
2001Dinner with Friends ...Karen
2001Town & Country ...Eugenie Claybourne
2000Harrison's Flowers ...Sarah Lloyd
1999Múza (The Muse) ...Laura Phillips
1998Shadrach ...Trixie Dabney
1997End of Violence, The ...Page
1996Jako vejce vejci (Multiplicity) ...Laura Kinney
1996Michael ...Dorothy Winters
1995Unstrung Heroes ...Selma Lidz
1994Four Weddings and a Funeral ...Carrie
1993Na Hromnice o den více (Groundhog Day) ...Rita
1993Short Cuts ...Ann Finnigan
1993Ruby Cairo ...Elizabeth 'Bessie' Faro aka Ruby Cairo
1991Women & Men 2: In Love There Are No Rules ...Emily Meadows
1991Object of Beauty, The ...Tina
1990Zelená karta (Green Card) ...Bront??
1989Sex, Lies, and Videotape ...Ann Bishop Mullany
1987Secret of the Sahara, The ...Anthea
1985Eliášův oheň (St. Elmo's Fire) ...Dale Biberman
1984Greystoke: The Legend of Tarzan, Lord of the Apes ...Miss Jane Porter
Fotky z filmu:
Pistolnice:
Pistolnice (Bad Girls)
Normálně:
Andie MacDowell
Andie MacDowell
Andie MacDowell
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 zzuzik zzuzik | E-mail | Web | 7. července 2007 v 8:28 | Reagovat

Ahojky tak 2kolo o nej blog je tu schánej si hlasky!!

2 Arašíd Arašíd | Web | 7. července 2007 v 10:22 | Reagovat

Na mým blgou je taky bleskowka, tak se tam jukni. Najdeš ju zde : http://arasid.blog.cz/0707/7-bleskowka

3 anetka36 anetka36 | Web | 7. července 2007 v 10:53 | Reagovat

máš u mě diplomek za bleskajdu

4 Lůca :o) Lůca :o) | Web | 7. července 2007 v 14:12 | Reagovat

hoy, bohužel nepostupuješ do posledního kola  v soutěži o nej sond... večer budou cenky tak si ji pak vyzvedni

5 Tesinka Tesinka | Web | 7. července 2007 v 15:42 | Reagovat

Ahoj, vyzzvedni si u me cenku za bleskovku, jo a mam soutez o nej song, neni tam dulezite shanet hlasy, tak si dyztak precti kratka pravidla.budu rada kdyz se prihlasis..zatim ahoj

6 Izka Izka | Web | 7. července 2007 v 15:55 | Reagovat

Na mojem blogu máš diplom:)))

7 Dija Dija | Web | 7. července 2007 v 20:00 | Reagovat

Ahoooooj. na mém blogu je sotěž o nej colorku. Tak pokud umíš colorizovat, tak se určitě zúčastni.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama